Gerdien Griffioen

Biodiversiteitsjaar

Van de winter naar het biodiversiteitsjaar

Na alle winterkoude denk ik nu stiekem al aan het voorjaar. De eerste sprietjes van de krokussen zijn al boven de grond en de sneeuwklokjes zullen niet lang meer op zich laten wachten. De eerste ronde van bloeiende plantjes kan dan beginnen. Hoewel: de Viburnum Tinus staat in bloei, de toverhazelaar bij de buren kleurt al geel. Eigenlijk is er altijd wel wat in de bloei ook al lijkt het rond kerst wel heel somber in de tuin. Dan zijn er wel volop vogels, bessen van de hulst en een enkele rozenbottel die, met een laagje sneeuw bedekt, glanst in de zon.

Het is 2010: het jaar dat door de VN is uitgeroepen tot biodiversiteitsjaar.

Op verschillende sites worden definities gegeven. Ik heb me maar even beperkt tot de betekenis: de variatie van organismen, en biosystemen die er in onze wereld voorkomt. Variatie in mensen, planten, insecten, zoogdieren, maar ook variatie in landschappen.

Als er meer variatie is in onze omgeving, of het nu de tuinen zijn, de parkjes, de plantsoenen of de landschappen in Nederland, het levert een gezondere leefomgeving op. Zo kunnen bijen zich de laatste jaren slechter staande houden, mede vanwege de eenzijdige landbouw, minder diversiteit in beplanting, dus minder voedsel mogelijkheden voor de honingbij. De bij is in dit jaar dan ook gekozen tot het zg. gidsinsect voor biodiversiteit.

Een klein bijtje wil ik onder jullie aandacht brengen. Het is de rosse metselbij. Ik ben hem tegengekomen toen hij uit een gaatje kroop uit de muur van ons huis. Een bijtje dat alleen een nestje bouwt van een paar celletjes groot. Die celletjes liggen achter elkaar in dat kleine schroefgaatje. In ieder celletje ligt een eitje met wat stuifmeel. De mannetjes komen uit in mei en een paar dagen later volgen de vrouwtjes. Dan kan de paring plaatsvinden en nadat ze bevrucht zijn beginnen de vrouwtjes met het maken van nieuwe nesten. Ze verzamelen stuifmeel met hun buikharen, deponeren dat aan de nestingang, leggen er een eitje bij, metselen er een wandje voor en klaar zijn ze. Zo ontstaat er een nieuwe generatie metselbijen voor het volgende voorjaar.

Wil je in je tuin biodiversiteit door bijen een woonplek te geven? Maak dan een bijenhotel.

Je neemt een stukje hout en boort daar gaatjes in, met verschillende diktes. Zorg ervoor dat de achterkant dicht blijft. Hang het stuk hout op aan een zonnige muur en wacht af. Grote kans dat er een metselbij op afkomt.

Zie voor meer informatie de site: www.biodiversiteitsjaar.nl

 

Gerdien Griffioen Tuinadvies, ontwerp en beplanting.

Vind dit leuk & deel:
20
Overige Blog's: