Gerdien Griffioen

Vogeltjes op de kruk in je tuinontwerp

 

Voorjaarsbloeiers geven mij een feestelijk gevoel: ja, het is lente! Kom maar op vlinders, bijen en vogels. Als ik op een zonnig plekje in mijn tuin zit zie ik al snel hommelkoninginnen vliegen, op zoek naar nectar om hun pas gestarte nestje larfjes te voeden. Een van de geliefde hommelplantjes is de voorjaarshelmbloem. De holwortel, Corydalis cava, bloeit het eerst. De naam komt van de holle wortel van de soort. De bloem is wit of lilaroze en de schutblaadjes bij de bloemetjes zijn gaafrandig. Het plantje is maar 15 cm. hoog.

Corydalis cava

De vingerhelmbloem, Corydalis solida, bloeit iets later. Deze bloemetjes hebben, zoals de naam al zegt, ingesneden schutblaadjes, als vingertjes. De bloemvorm van beide soorten doet denken aan een vogeltje op een takje.

Corydalis solida (2)

Beide soorten zijn goed in een tuinontwerp en beplantingsplan toe te passen. De voorjaarshelmbloem vult open plekken op en combineert mooi met o.a. narcissen of bosanemonen. Na de bloei verdwijnt het hele plantje en is er plek voor de volgende bloeier, een ooievaarsbek, Geranium phaeum, of de geitenbaard, Aruncus dioicus, bij voorbeeld die in juni bloeit.

De knolletjes van de helmbloem plant je in het najaar in humusrijke losse grond, liefst in de halfschaduw. De plant zaait zich gemakkelijk uit en is door zijn grootte een mooie bodembedekker. Een snoepje voor hommels en een lust voor het oog van de tuingenieter.

Vind dit leuk & deel:
20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.